Beneficiile pardoselilor slefuite
Pardoselile slefuite si polisate din beton incep sa fie din ce in ce mai mult “la moda”, respectiv solicitate pentru suprafetele industriale, comerciale, de birouri sau chiar rezidentiale. Durabilitatea acestor suprafete, mentenanta usoara a acestora, aspectul deosebit si interesant, gradul inalt de reflexie a luminii, sunt doar cateva avantaje care cresc valoarea si performanta pardoselilor slefuite si polisate. Toate aceste avantaje pot fi obtinute fara a aplica diferite finisaje sintetice sau naturale peste pardoseala din beton.
Mai jos va prezentam 4 din cele mai importante beneficii ale pardoselilor slefuite:
-
Suprafete fara emisie de praf
Suprafetele pardoselilor din beton slefuit si polisat sunt 100% fara emisii de praf din doua motive principale:
- Prin slefuirea si polisarea diamantata a pardoselilor suprafata acestora devine foarte neteda, fara rugozitati, drept urmare in lipsa acestora murdaria nu se poate ancora. Totodata, in lipsa “varfurilor” rugozitatilor (care in mod normal se uzeaza sub actiunea traficului) si lipsa “adanciturilor” care sa retina murdaria, va rezulta o suprafata usor de curatat si fara emisie de praf.
- Tratamentul chimic al suprafetei, folosind densificatoare pe baza de Litiu-Silicati sau Sodiu-Silicati, cristalizeaza stratul superficial al pardoselei. Silicatii intra in reactie chimica cu Hidroxidul de Calciu (“varul stins”) si Carbonatul de Calciu, obtinand Silicat de Calciu Hidratat, o formatiunea cristalina, care confera stratului penetrat o rezistenta marita la uzura, o permeabilitate redusa si o densitate marita. Astfel dispare emisia de praf a suprafetei betonului.
-
Rezistenta marita la abraziune
Prin slefuire diamantata se indeparteaza stratul superficial al pardoselei din beton, stratul fiind format din partea fina a betonului. Imediat dupa turnarea betonului, apa suplimentara din reteta acestuia se ridica la suprafata, rezultand un strat superficial cu un raport Apa/Ciment mai mare decat cel indicat de reteta. Automat, rezistenta acestui strat va fi mai mica decat a betonului din adancime. Indepartand acest strat, se ajunge la betonul cu o rezistenta marita.
In acelasi timp, descoperind agregatele betonului, suprafata acestora va prelua partial traficul de pe pardoseala. Drept urmare, rezistenta la abraziune a suprafetei va fi compusa din rezistenta pastei de ciment (partea fina a betonului) si rezistenta agregatelor din beton. Se obtine o crestere semnificativa a rezistentei la abraziune a intregii suprafete.
Adaugand efectele densificarii chimice, va rezulta o suprafata cu rezistente mecanice greu de egalat de alte sisteme de pardoseli.
-
Costuri de intretinere reduse
Diferitele finisaje sintetice ale pardoselilor, in timp se vor deteriora, uza, zgaria, rupe sau exfolia. Cat de repede apar aceste probleme depinde in primul rand de tipul si de intensitatea traficului. Indiferent de acesta, toate aceste finisaje au o durata de viata limitata. Costurile de reaplicare ale acestor finisaje sunt intotdeauna mari si implica oprirea activitatii pe o perioada mai lunga de timp.
La betonul slefuit si polisat nu apar astfel de probleme avand in vedere ca nu exista straturi peliculare din diferite materiale aplicate pe beton.
Fiind vorba de o suprafata foarte neteda, rezistenta la uzura si la socuri mecanice, usor de curatat, intretinerea acestor suprafete este extrem de simpla, de cele mai multe ori fiind nevoie doar de spalare cu apa curata. Folosind pad-uri diamantate pentru intretinerea zilnica a suprafetelor, acestea isi vor pastra si isi vor imbunatatii calitatile in timp. Chiar si dupa 10 ani, aceste suprafete vor fi la fel de lucioase, la fel de rezistente si curate ca si la inceput. Si toate acestea cu o mentenanta simpla, usoara si deloc costisitoare.
-
Versatilitate si personalizare
Slefuirea si polisarea pardoselilor fiind procese care implica prelucrarea mecanica a suprafetelor in mai multe etape, folosind mai multe granulatii de diamante, clientii pot decide asupra rezultatelor obtinute. Astfel putem obtine suprafete cu aspecte tip “sare cu piper”, cu agregate partial descoperite, cu agregate total descoperite, suprafete lucioase sau mate.
Prin folosirea lichidelor colorante, suprafetele pot fi personalizate prin colorarea sau nuantarea acestora, sau putem aplica diferite inscriptii sau logo-uri.
Aceasta versatilitate a betonului slefuit ne confera avantajul de a putea folosi acest tip de finisaj intr-o varietate mare in functie de tipul de proiect:
- Depozite logistice;
- Unitati de productie;
- Service-uri
- Magazine;
- Showroom-uri;
- Restaurante;
- Scoli;
- Birouri;
- Locuinte, etc
Unii clienti isi doresc o suprafata unica, personalizata!
Prin slefuire diamantata a betoanelor putem de asemenea indeparta finisajele vechi, vopseaua sau rasina epoxidica uzata sau in curs de uzare/exfoliere, adezivul de mocheta, PVC sau placi ceramice, sau pur si simplu putem pregati suprafata betonului existent in vederea aplicarii ulterioare a altor finisaje.
Folosind aceleasi masini de slefuit, echipate cu consumabile potrivite, se pot slefui inclusiv suprafete din lemn, parchet, fie in vederea indepartarii finisajelor vechi (lacuri, vopseluri, etc), fie in vederea obtinerii unor suprafete netede, cu porozitate redusa.
Pentru a observa diferenta de comportament in timp a betonului slefuit fata de alte finisaje sintetice, urmariti video-ul de mai jos.
Kovacs Sandor, 18.03.2019 – Brasov